Atık Yönetimi Danışmanlığı

Atık Yönetimi Danışmanlığı

Üretim ve tüketim sonucu oluşacak atıklar doğru yönetilemez ise hayatımızı olumsuz olarak etkiler. Bu konuda göstereceğimiz duyarlılık çevremizi güzelleştirirken, çocuklarımıza sağlıklı yaşam alanları bırakmamızı sağlar. Bu bilinçle yola çıkan ALYA ÇEVRE’nin deneyimli kadrosu endüstriyel tesislere, belediyelere, site yönetimlerine Atık Yönetimi konusunda danışmanlık hizmeti vermektedir.

Atık Yönetimi Danışmanlığı ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden Atık Yönetim Planı Onayı veya Sıfır Atık Belgesi alımı sağlanmakta ve bu belgelerin geçerliliğinin devamı için sürdürülebilir atık yönetimi çalışmaları yürütülmektedir.

Endüstriyel Atık Yönetimi; 

Endüstriyel tesisler; Atık Yönetim Yönetmeliği kapsamında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvuru yaparak 3 yıllık Endüstriyel Atık Yönetim Planı hazırlayarak onay almak zorundadır. Süresi bitimine 3 ay kala yeniden başvurarak Endüstriyel Atık Yönetim Planı Onayı’nı yenilemesi gerekmektedir. İdare tarafından denetlenen endüstriyel tesislerde Atık Yönetim Planı yok ise idare tarafından cezai işlem uygulanır. Bu nedenle ceza söz konusu olmadan tüm endüstriyel tesisler Atık Yönetim Planı hazırlayarak onay almalıdır.

Atık yönetimi ilk olarak uygun atık ayrıştırmalarının yapılması ile başlar, atıkların yönetmelik kriterlerinde depolanması ile devam eder ve depolanan atıkların mevzuata uygun süreler içerisinde Çevre Bakanlığı’ndan lisans almış geri kazanım/bertaraf tesislerine gönderilmesi ile tamamlanır.

Çevre Kanunu gereği atıklarımızı depolayacağımız alanlar için Tehlikeli Atık Mali Sorumluluk Poliçesi yaptırılması zorunludur. Bu poliçe denetim sırasında ibraz edilemediği durumlarda cezai işlemler uygulanmaktadır.

Atıkların karıştırılmadan biriktirilmesi ve lisanslı tesislere gönderilmesi yasal bir zorunluluktur. Yıl içerisinde lisanlsı tesislere gönderilen Tehlikeli ve Tehlikesiz atıklar her yıl Mart ayı sonuna kadar Entegre Çevre Bilgi Sistemi üzerinden beyan edilir.

Bu kapsamda Alya Çevre olarak görevimiz; Bakanlık formatına uygun olarak Atık Yönetim Planının hazırlanması, atık ayrışımı ve depolanması için mevzuat çerçevesinde gerekli fiziki şartların belirlenmesi, çalışanlara atık yönetimi eğitimi verilmesi, atık çıkışlarının düzenli yapılmasının sağlanması, atık beyanlarının yapılması, mali poliçe vb. belge sürelerinin takibi işlemlerinin yürütülmesidir.

Sıfır Atık Yönetimi;

12 Temmuz 2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sıfır atık yönetim sisteminin kurulmasına ve sıfır atık belgesi verilmesine ilişkin usul ve esasları kapsayan  “Sıfır Atık Yönetmeliği”  yayımlanmıştır. 

Sıfır Atık Yönetimi ile Bakanlığın amaçladığı esas konu özellikle evsel çöplere karışan değerlendirilebilir atıkların ayrıştırılmasıdır. Bu nedenle özellikle insani tüketimin yoğun olduğu, Oteller, Konaklama tesisleri, AVM’ler, Site Yönetimleri, Belediyeler, Organize Sanayi Bölgeleri, Devlet Kurumları vb. alanlarda sıfır atık yönetimi uygulanması gerekmektedir.

Alya Çevre olarak;

sıfır atık yönetim sisteminin kurulması ve sıfır atık belgesi alınması konusunda danışmanlık hizmeti verilmektedir. Bu çerçevede tüm organizasyonun sağlanması, eğitimlerin verilmesi, sıfır atık yönetim planı hazırlanması, atık miktarlarının takibi, atık azaltımı çalışmaları yürütülmektedir.

Sıfır Atık Belgesi alımı ile ilgili detaylı bilgi için;Sıfır Atık Belgesi bölümünü inceleyebilirsiniz… 

Paylaş :

Gönder Randevu Talepleri